CHEMIA - 2020.04.22
- 22.04.2020 10:22
Temat : Białka – budowa i właściwości.
Cele:
-
definicja białek,
-
skład pierwiastkowy białek,
-
właściwości białek,
-
wykrywanie białek.
-
Definicja białek.
Białka – wielkocząsteczkowe związki naturalne występujące w organizmach żywych. Białka czyli polipeptydy mogą powstawać z 20 rożnych aminokwasów tzw aminokwasów białkowych, które są połączone ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Budowa białek jest skomplikowana i różnorodna gdyż zależy od budujących je aminokwasów.
-
Skład pierwiastkowy białek.
-
Węgiel 50 – 55%
-
Tlen 19 – 24%
-
Azot 15 – 18%
-
Wodór 6 – 8%
-
Siarka 0,3 – 3%
-
Fosfor do 0,5%
-
w śladowych ilościach mogą występować mangan, cynk, magnez, chlor, jod, żelazo itp.
-
Reakcje charakterystyczne dla białek:
a) reakcja ksantoproteinowa – białko pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V) ścina się i barwi na kolor żółty,
b) reakcja biuretowa – białko pod wpływem wodorotlenki miedzi (II) ścina się i barwi na kolor granatowy/fioletowy.
-
Właściwości białek
Denaturacja czyli nieodwracalny proces zmiany struktury białek ( koagulacja nieodwracalna) zachodzi pod wpływem :
-
podwyższonej temperatury,
-
kwasów,
-
zasad,
-
alkoholi,
-
soli metali ciężkich.
Wysalanie ( odwracalny proces koagulacji) pod wpływem soli metali lekkich białko ścina się ale po dodaniu wody, osad (żel) się rozpuszcza.
Doświadczenia do 3 i 4 punktu lekcji
https://www.youtube.com/watch?v=3f0GrTdWyrQ
https://pazdro.com.pl/koagulacja-czyli-wytracanie-bialek-doswiadczenie-114
https://pazdro.com.pl/reakcja-ksantoproteinowa-doswiadczenie-115
-
Przemiany białek:
Koagulacja – proces ścinania się białka czyli zol przechodzi w żel.
Peptyzacja – żel rozpuszcza się w wodzie i przechodzi w zol.
Osoby zainteresowanie odsyłam do e-podręcznika
https://epodreczniki.pl/a/bialka---wlasciwosci/DjlaK6xSr
-
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły