• CHEMIA - 2020.06.10
      • CHEMIA - 2020.06.10

      • 10.06.2020 08:57
      • .
      • Temat : Cd. Kawa, herbata i kakao.

         

         

        Kakao.

               Nasiona kakaowca w Ameryce Środkowej i Południowej  były wartościowym oraz cenionym pokarmem ( zawartość białek i tłuszczy). Spożywane były przede wszystkim jako mąka,  którą mieszano z mąką kukurydzianą i gotowano z owocami papryki. Podczas obrzędów i świąt religijnych Majowie i Aztekowie pili oszałamiający napój kakaowy (zwany chocolatl). Dla tych ludów ziarna kakaowca były bardzo cenne i używane były nawet jako środek płatniczy.

              Ziarno kakaowca do Europy przywiózł do  Krzysztof Kolumb. Napój, początkowo warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy. Kakao najpierw zdobyło  uznanie na dworze hiszpańskim. Hiszpanie uszlachetniali ten napój za pomocą wanilii i cukru. W XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. W XIX wieku, udało się odciągnąć nadmiar tłuszczu z surowca, co znacząco poprawiło walory smakowe napoju a tym samym przełożyło się na wzrost jego popularności. W 1876 roku w Szwajcarii opracowano  procesu technologicznego wyrabiania czekolady.

             Kakaowiec ( wiecznie zielony krzew lub drzewo)  nie znosi silnych wiatrów oraz ostrego słońca, dlatego najlepiej rozwija się pod osłoną innych wysokich drzew.  Owoce kakaowca to wydłużone jagody z 20 -60 nasionami, które po wysuszeniu służą do wyrobu czekolady, kakao i masła kakaowego. Kakao jest najbogatszym źródłem magnezu dostarczanego organizmowi w pokarmach. Niestety spożywane w nadmiarze bywa szkodliwe. To niekorzystne działanie polega na tym,

        że kakao wchłania dostarczany do organizmu wapń, wiążąc go w nierozpuszczalne związki chemiczne z czasem wydalane z organizmu. Drugi minus – produkty bogate w kakao są też bardzo kaloryczne.

         

         

        Wpływ kofeiny na organizm człowieka.

        • Kofeina jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm człowieka.
        • W 1 filiżance kawy jest 0,004g – 0,018g kofeiny.
        • Dawka szkodliwa kofeiny to ok. 0,3g a dawka śmiertelna to ok.10g.
        • Początkowo małe dawki kofeiny przyspieszają zachodzenie procesów myślowych, pobudzają pracę serca i poprawiają nastrój.
        • Stałe przyjmowanie kofeiny ( duża ilość kawy czy mocnej herbaty ) powoduje powstawanie wrzodów żołądka, podrażnienie przewodu pokarmowego, nagłe bicie serca i chroniczną bezsenność.

        Źródła:

        • Wikipedia
        • Chemia Nowej Ery Podręcznik do chemii dla gimnazjum kl. 3.
        •  https://www.medme.pl/artykuly/teina-a-kofeina-czym-jest-ten-zwiazek-wystepujacy-w-herbacie,67751.html
      • Wróć do listy artykułów
    • Kontakty

      • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Orła Białego Wałbrzych, ul. Wańkowicza 13
      • 748470989
      • ul. Wańkowicza 13 58-304 Wałbrzych Poland
      • Izabella Mazurek
      • Krystyna Baczyńska
      • Dorota Leksztan Monika Rajca
  • Galeria zdjęć

      brak danych