• CHEMIA - 2020.04.22
      • CHEMIA - 2020.04.22

      • 22.04.2020 10:23
      • Temat: Tłuszcze- budowa, właściwości i zastosowanie.

      • Cele:

        • definicja i wzór ogólny lipidów,

        • reakcja otrzymywaniu tłuszczu,

        • właściwości i zastosowanie tłuszczy.

         

        1. Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu.

        2. Reakcja otrzymywania cząsteczki tłuszczu

        glicerol + kwasy tłuszczowe → tłuszcz ( ester ) + woda

        (wyższe kwasy karboksylowe)

         

        1. Wzór ogólny tłuszczów:

        O

        \\ ______

        CH2 - O – C – R1 \

        | \ R1, R2, i R3-grupy alkilowe, takie same

        | \\ \ lub różne, w zależności od rodzajów

        CH2 - O – C – R2 | nienasyconych lub nasyconych kwasów

        | O / karboksylowych, od których pochodzi

        | \\ / tłuszcz

        CH2 - O – C – R3 _____/

        /

        pochodzi od glicerolu

         

        1. Właściwości tłuszczów:

        • czyste tłuszcze są substancjami bezbarwnymi i bezwonnymi ( zapach, smak i barwa tłuszczów naturalnych pochodzą od ich domieszek),

        • bardzo dobrze rozpuszczają się w benzynie lub nafcie,

        • nierozpuszczalne w wodzie, ale po wymieszaniu z nią tworzą emulsję ( mieszaninę niejednorodną dwóch nierozpuszczających się w sobie cieczy, z których jedna jest rozpuszczona w drugiej w postaci małych kropelek),

        • maja gęstość mniejszą od gęstości wody,

        • stan skupienia ciekły lub stały,

        • spalają się,

        • tłuszcze nienasycone odbarwiają wodę bromową,

        • ulegają hydrolizie ( rozpadowi pod wpływem cząsteczki wody i katalizujących ten proces enzymów).

         

        1. Zastosowanie tłuszczów:

        • przemysł spożywczy ( tłuszcze są nośnikiem smaku),

        • przemysł kosmetyczny,

        • produkcja margaryn,

        • przemysł farmaceutyczny,

        • przemysł włókienniczy,

        • produkcja farb olejnych.

         

        Przypominam, że tekstu na zielonym tle nie przepisujecie do zeszytu.

        Osoby zainteresowane odsyłam do obejrzenia doświadczeń.

         

        Doświadczenie 1.

        Obejrzyj film o skutkach gaszenia gorącego oleju wodą.

        https://epodreczniki.pl/a/tluszcze---budowa-i-wlasciwosci/DdzjRlQiA

         

        Doświadczenie 2.

        Odróżnianie tłuszczów roślinnych od zwierzęcych

        https://pazdro.com.pl/odroznianie-tluszczow-roslinnych-od-zwierzecych-doswiadczenie-42

         

        Doświadczenie 3.

        Badanie rozpuszczalności tłuszczów

        https://pazdro.com.pl/badanie-rozpuszczalnosci-tluszczow-doswiadczenie-112

         

        Doświadczenie 4.

        Próba akroleinowa

        https://www.youtube.com/watch?v=PVYd3Y8I_wI

         

      • Wróć do listy artykułów
    • Kontakty

      • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Orła Białego Wałbrzych, ul. Wańkowicza 13
      • 748470989
      • ul. Wańkowicza 13
        58-304 Wałbrzych
        Poland
      • Izabella Mazurek
      • Krystyna Baczyńska
      • Dorota Leksztan
        Monika Rajca
  • Galeria zdjęć

    • brak danych