Oddział O2
O2 - 2020.03.19
- 29.03.2020 14:35
Wzbogacanie słownictwa, zabawy w przeciwieństwa , państwo podają jeden wyraz dziecko podaje drugi np. krótki – długi, mały- duży, gruby – chudy itp.
Proszę wejść w tego linka albo wpisać w gogle „ Bajka o rogaliku, który chciał zostać księżycem. https://www.wydawnictwoliteratura.pl/pub/uploads/fragmenty/Bajki%20z%201001%20dobranocy%201-9.pdf
Proszę przeczytać dziecku bajkę i porozmawiać o jego treści , proszę zwrócić uwagę na marzenie rogalika. Warto porozmawiać o marzeniach dziecka.
Zabawy z masą solną. Przepis jest banalnie prosty… i to jest cudowne w przygotowaniu masy solnej. Składa się tylko z 3 składników: mąki pszennej, soli i wody. Mąkę i sól przygotowujemy w takiej samej ilości np.
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka soli;
- ok. 0,5 szklanki woda.
Oczywiście do uzyskania większej ilości masy używamy wielokrotności mąki i soli np. 3 szklanki mąki + 3 szklanki soli + woda. Zacznijmy od tego, że do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy niewielką ilość wody. Mieszamy, rozgniatamy grudki, dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Ilość wody jest tu kluczowym czynnikiem i trzeba ją wlewać stopniowo. Ciasto wyjmujemy na stół lub stolnicę i ugniatamy, aż będzie gładkie (około 5 minut).
Dzieci mogą użyć foremek do ciasta i stworzyć różne postacie. Tutaj pozostawiam dowolność. Ważne by sprawiło to Państwu i dzieciom przyjemność.
Znam dwa sposoby suszenia. Pierwszy wymaga sporo czasu, drugi użycia piekarnika. Żaden nie jest idealny, ale można je łączyć. Podsuszyć w piekarniku i zostawić na noc na powietrzu. Następnego dnia powtórzyć działanie.Suszenie na powietrzu jest naturalną metodą, ale tak jak wspomniałam wymaga czasu. Masa solna spokojnie się suszy i nie pęka. Najlepiej ułożyć wycięte elementy na papierze do cieczenia lub pakowania kanapek i przekręcać rano oraz wieczorem.
Suszenie w piekarniku to rozwiązanie dla niecierpliwych. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50-60 stopni i wkładamy dekoracje z masy solnej. Po godzinie wyłączamy piekarnik, przekręcamy elementy z masy solnej i zostawiamy na kolejną godzinę w ciepłym piekarniku. Potem znowu włączamy piekarnik na godzinę, przekręcamy i zostawiamy w piekarniku. Długość “pieczenia” zależy od grubości elementów. Jeśli krawędzie dekoracji zaczynają się wywijać, trzeba szybko przekręcić na druga stronę i zmniejszyć temperaturę. Preferuję niższą temperaturę i dłuższe suszenie, bo dzięki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że masa popęka.- 1 szklanka mąki;
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły