CHEMIA - 2020.05.13
- 13.05.2020 11:33
Temat: Sacharoza – disacharyd.
Temat: Skrobia i celuloza – polisacharydy.Cele:
wzór sumaryczny sacharozy,
występowanie sacharozy w przyrodzie,
właściwości sacharozy,
zastosowanie sacharozy
-
przemiany sacharozy w organizmie.
1. Wzór sumaryczny sacharozy.
C12H22O11
2. Występowanie sacharozy w przyrodzie:
-
Trzcina cukrowa
-
Burak cukrowy
3. Właściwości monosacharydów
-
Właściwości fizyczne:
-
substancja stała
-
bezbarwna
-
dobrze rozpuszcza się w wodzie
-
Właściwości chemiczne:
-
bezwonna
-
słodki smak
4. Przemiany sacharozy w organizmie.
W żołądku pod wpływem enzymów, wody i kwasu solnego następuje rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę
HCl, enzymy
C12H22O11 + H2O -------------------- C6H12O6 + C6H12O6
5. Zastosowanie sacharozy:
-
przemysł farmaceutyczny – składnik leków,
-
przemysł spożywczy – słodzenie i konserwowanie potraw,
-
przemysł spirytusowy,
-
przemysł kosmetyczny.
Temat: Skrobia i celuloza – polisacharydy.
Cele:
-
wzór ogólny polisacharydów
-
powstawanie skrobi,
-
właściwości i zastosowanie skrobi,
-
właściwości i zastosowanie celulozy,
-
występowanie skrobi w przyrodzie,
-
znaczenie polisacharydów dla organizmów żywych.
-
Wzór ogólny polisacharydów.
(C6H10O5)n
-
Reakcja powstawania skrobi.
enzymy
glukoza -------------- > skrobia
-
Właściwości i zastosowanie skrobi.
Właściwości
Zastosowanie
fizyczne
chemiczne
-
przemysł spożywczy,
-
przemysł kosmetyczny,
-
przemysł tworzyw sztucznych,
-
przemysł spirytusowy,
-
przemysł włókienniczy
-
substancja stała,
-
barwa biała,
-
śliska w dotyku,
-
trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej tworzy kleik
-
higroskopijny
-
bezbarwna,
-
bezwonna,
-
polisacharyd,
-
ulega hydrolizie w organizmie człowieka
-
Właściwości i zastosowanie celulozy.
Właściwości
Zastosowanie
fizyczne
chemiczne
-
przemysł papierniczy,
-
przemysł włókienniczy,
-
przemysł tworzyw sztucznych,
-
przemysł spożywczy,
-
przemysł farmaceutyczny,
-
produkcja klejów i lakierów
-
produkcja materiałów wybuchowych.
-
włóknista substancja stała,
-
barwa biała,
-
nie rozpuszcza się w wodzie
-
bezbarwna,
-
bezwonna,
-
polisacharyd,
-
palna.
-
Występowanie skrobi w przyrodzie:
Skrobia jest polisacharydem zapasowym u roślin i może być gromadzona w bulwach, owocach, nasionach, liściach, korzeniach, w rdzeniu łodygi czy kłączach. Ziarna skrobi mają charakterystyczny kształt dla danego gatunku rośliny. Najwięcej skrobi znajduje się w:
-
ziarnach zbóż,
-
bulwach ziemniaka,
-
bulwach manioku,
-
kolbach kukurydzy.
-
Znaczenie polisacharydów dla organizmów żywych.
-
W wyniku trawienia skrobi w organizmie człowieka ( finalnie) powstają cukry proste:
-
Celuloza nie ulega w naszym organizmie strawieniu i nazywana jest błonnikiem pokarmowym.
-
Krowy i inne przeżuwacze w swoich przedżołądkach mają mikroorganizmy, które ułatwiają im trawienie celulozy.
-
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły