• CHEMIA - 2020.04.22
      • CHEMIA - 2020.04.22

      • 22.04.2020 10:26
      • Temat: Cd. Składniki chemiczne żywności.

      • 4. Sacharydy/ cukry / węglowodany :

        a) budowa:

        ___ ___ ___ / ___ ___ ___ ___ \

        / \ / \/ \ | / \/ \/ \/ \ │

        \____/ \____/\____/ \ \___/\___/\___/\___/ /

        \ / n n= 100

        cukier prosty dwucukier cukier złożony

         

        b) podział:

        sacharydy/cukry

        / \

        monosacharydy cukry złożone

        ( cukry proste) / \

        np.: glukoza, oligosacharydy polisacharydy

        fruktoza np.: disacharydy celuloza

        ( dwucukry) skrobia

        maltoza chityna

        laktoza glikogen

        sacharoza

         

         

        c) funkcje w organizmach żywych:

        • są głównym materiałem energetycznym dla organizmów ponieważ poprzez ich spalanie otrzymywana jest energia,

        • materiał zapasowy u roślin skrobia,

        u ludzi glikogen ,

        • budują u roślin ścianę komórkową – celuloza,

        • chityna u grzybów buduje ścianę komórkową a u stawonogów szkielet zewnętrzny,

        • hamują krzepnięcie krwi – heparyna.

         

        d) produkty bogate w sacharydy:

        • zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies

        • maka i jej przetwory czyli pieczywo, makarony, ciasta

        • słodycze,

        • miód

        • kasze, ryż, kukurydza,

        • warzywa i owoce.

        5. Tłuszcze / lipidy :

        a) budowa:

        Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych tzw. kwasów tłuszczowych.

        Budowa cząsteczki tłuszczu ma postać:

         

         

        GLICEROL

        Wyższy kwas karboksylowy 1

        Wyższy kwas karboksylowy 2

        Wyższy kwas karboksylowy 3

         

         

        b) podział:

        • ze względu na pochodzenie → roślinne

        zwierzęce

         

        • ze względu na budowę → nienasycone

        nasycone

         

        • ze względu na stan skupienia → oleje ( głównie roślinne + tran )

        ciała stałe ( głównie zwierzęce + olej kokosowy )

         

        c) funkcje w organizmach żywych:

        • są głównym materiałem energetycznym zapasowym organizmów,

        • budują błony komórkowe,

        • budują osłonę mielinową na neuronach co wpływa na szybkość przewodzenia impulsów nerwowych,

        • tkanka tłuszczowa ochrania organy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi,

        • rozpuszczalnik dla witamin: A, D, E i K,

        • tkanka tłuszczowa podskórna chroni przed utratą ciepła ( termoizolacja).

         

        d) produkty bogate w tłuszcze:

        • oliwa i oleje,.

        • tłuste mięsa i wędliny,

        • masło i margaryna,

        • orzechy i nasiona np.: słonecznika

         

        Dzisiejszą lekcje proszę przepisać do zeszytu.

         

        1. Witaminy:

        a) Witaminy są to związki organiczne występujące w niewielkiej ilości w pożywieniu, bez których metabolizm organizmu nie może przebiegać prawidłowo.

        b) podział:

        witaminy

        / \

        rozpuszczalne rozpuszczalne

        w tłuszczach w wodzie

        np.: wit. A ,D, E i K np.: wit. C, PP, grupa witamin B

         

         

        1. Sole mineralne:

        a) Sole mineralne ( składniki mineralne) to makroelementy i mikroelementy niezbędne do funkcjonowania organizmów.

        Mikroelementy w organizmach występują w bardzo małej ilości, różnica między ilością niezbędną do życia a szkodliwą dla organizmu najczęściej jest niewielka.

        b) podział:

         

        pierwiastki chemiczne

        / \

        występujące w organizmach inne

        / \ np.: He, Ra, Ti

        makroelementy mikroelementy

        / \ np.: F, I, Zn, Fe, Cu

        stanowiące materiał inne

        budulcowy organizmów np.: Mg, Ca, Cl,

        C, H, O, N, P, S K, Na

         

         

         

        Zadanie domowe.

        1. Co to jest błonnik pokarmowy i jakie ma znaczenie dla naszego organizmu?

        2. Dlaczego powinno się dziennie spożywać ok. 2 litrów wody?

         

        Termin oddania zadania to 29.04. 2020r.

      • Wróć do listy artykułów
    • Kontakty

      • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Orła Białego Wałbrzych, ul. Wańkowicza 13
      • 748470989
      • ul. Wańkowicza 13 58-304 Wałbrzych Poland
      • Izabella Mazurek
      • Krystyna Baczyńska
      • Dorota Leksztan Monika Rajca
  • Galeria zdjęć

      brak danych