CHEMIA - 2020.04.22
- 22.04.2020 10:26
Temat: Cd. Składniki chemiczne żywności.
4. Sacharydy/ cukry / węglowodany :
a) budowa:
___ ___ ___ / ___ ___ ___ ___ \
/ \ / \/ \ | / \/ \/ \/ \ │
\____/ \____/\____/ \ \___/\___/\___/\___/ /
\ / n n= 100
cukier prosty dwucukier cukier złożony
b) podział:
sacharydy/cukry
/ \
monosacharydy cukry złożone
( cukry proste) / \
np.: glukoza, oligosacharydy polisacharydy
fruktoza np.: disacharydy celuloza
( dwucukry) skrobia
maltoza chityna
laktoza glikogen
sacharoza
c) funkcje w organizmach żywych:
-
są głównym materiałem energetycznym dla organizmów ponieważ poprzez ich spalanie otrzymywana jest energia,
-
materiał zapasowy → u roślin skrobia,
→ u ludzi glikogen ,
-
budują u roślin ścianę komórkową – celuloza,
-
chityna u grzybów buduje ścianę komórkową a u stawonogów szkielet zewnętrzny,
-
hamują krzepnięcie krwi – heparyna.
d) produkty bogate w sacharydy:
-
zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
maka i jej przetwory czyli pieczywo, makarony, ciasta
-
słodycze,
-
miód
-
kasze, ryż, kukurydza,
-
warzywa i owoce.
5. Tłuszcze / lipidy :
a) budowa:
Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych tzw. kwasów tłuszczowych.
Budowa cząsteczki tłuszczu ma postać:
-
GLICEROL
Wyższy kwas karboksylowy 1
Wyższy kwas karboksylowy 2
Wyższy kwas karboksylowy 3
b) podział:
-
ze względu na pochodzenie → roślinne
→ zwierzęce
-
ze względu na budowę → nienasycone
→ nasycone
-
ze względu na stan skupienia → oleje ( głównie roślinne + tran )
→ ciała stałe ( głównie zwierzęce + olej kokosowy )
c) funkcje w organizmach żywych:
-
są głównym materiałem energetycznym zapasowym organizmów,
-
budują błony komórkowe,
-
budują osłonę mielinową na neuronach co wpływa na szybkość przewodzenia impulsów nerwowych,
-
tkanka tłuszczowa ochrania organy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi,
-
rozpuszczalnik dla witamin: A, D, E i K,
-
tkanka tłuszczowa podskórna chroni przed utratą ciepła ( termoizolacja).
d) produkty bogate w tłuszcze:
-
oliwa i oleje,.
-
tłuste mięsa i wędliny,
-
masło i margaryna,
-
orzechy i nasiona np.: słonecznika
Dzisiejszą lekcje proszę przepisać do zeszytu.
-
Witaminy:
a) Witaminy są to związki organiczne występujące w niewielkiej ilości w pożywieniu, bez których metabolizm organizmu nie może przebiegać prawidłowo.
b) podział:
witaminy
/ \
rozpuszczalne rozpuszczalne
w tłuszczach w wodzie
np.: wit. A ,D, E i K np.: wit. C, PP, grupa witamin B
-
Sole mineralne:
a) Sole mineralne ( składniki mineralne) to makroelementy i mikroelementy niezbędne do funkcjonowania organizmów.
Mikroelementy w organizmach występują w bardzo małej ilości, różnica między ilością niezbędną do życia a szkodliwą dla organizmu najczęściej jest niewielka.
b) podział:
pierwiastki chemiczne
/ \
występujące w organizmach inne
/ \ np.: He, Ra, Ti
makroelementy mikroelementy
/ \ np.: F, I, Zn, Fe, Cu
stanowiące materiał inne
budulcowy organizmów np.: Mg, Ca, Cl,
C, H, O, N, P, S K, Na
Zadanie domowe.
-
Co to jest błonnik pokarmowy i jakie ma znaczenie dla naszego organizmu?
-
Dlaczego powinno się dziennie spożywać ok. 2 litrów wody?
Termin oddania zadania to 29.04. 2020r.
-
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły