TECHNIKA - 2020.05.06
- 06.05.2020 15:19
Temat: Szkice techniczne
Temat: Zdrowie na talerzu
Proszę zapoznać się z tematem z podręcznika strona 57
Pod zapisanym tematem lekcji w ramach notatki proszę przepisać 3 zdania ze strony 57 , które znajdują się pod pytaniem: Do czego służy szkic techniczny?
W ramach tego tematu proponuję:
ćwiczenie 3 strona 58
ćwiczenie 7 strona 60 nie odsyłamy tych ćwiczeń na ocenę !!!
Zadanie tylko dla uczniów chętnych !!! [ dodatkowe ]
Strona 61 rysunek techniczny - ekierka
Wskazówki do tego zadania:
-
Rysunek wykonujemy na formacie A4
-
Stosujemy się do wymiarów podanych na rysunku
-
Uwzględniamy rodzaje linii rysunkowych: cienkie ( to linie wymiarowe, pomocnicze linie wymiarowe), grube to zarys główny przedmiotu
-
Przygotowanie formatu A4 do wykonania rysunku:
-
Narysowanie linii obramowania w odległości 5 mm z każdej strony
-
Narysowanie tabelki opisowej w prawym dolnym rogu arkusza tak aby przylegała do linii obramowania
-
Uzupełnienie tabelki pismem technicznym
-
Zwracamy również uwagę na estetykę wykonania rysunku
Drodzy uczniowie zaczynamy ABC zdrowego życia.
Do zeszytu wpisujemy
Temat: Zdrowie na talerzu
Cel:
-
Znasz zasady zdrowego odżywiania
-
Wiesz co to są składniki odżywcze i jaką funkcję pełną w organizmie
-
Wiesz co to jest piramida zdrowego odżywiania.
Zapoznaj się z treścią tematu w podręczniku strona 64 – 67
Przerysuj schemat do zeszytu :składniki odżywcze – strona 64
Odpowiedz na pytania:
-
Dlaczego pożywienie powinno być zróżnicowane?
-
Skąd czerpiemy energię i jak możemy ją spożytkować ?
-
Co to jest piramida zdrowego odżywiania
Swoje zadanie prześlij do piątku 08.05.2020
-
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły